تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
همایون شجریان: درمورد محل خاکسپاری استاد، فشاری وجود نداشت
همایون شجریان در واکنش به اظهارات برخی افراد که قبول خاکسپاری استاد شجریان در مشهد را به دلیل برخی فشارها دانستند، گفت: هیچ فشاری در این زمینه نیست.همایون شجریان در مورد خاکسپاری استاد شجریان گفت: نمیخواهم این اتفاق تبدیل به کارزار کشمکشهای سیاسی شود. اگر به سلیقه شخص من بود میخواستم پدر در باغ هشتگرد خاکسپاری شود، اما وقتی صحبت شد که شأن ایشان به عنوان یک شخصیت ملی کجاست، من و خانواده به گزینه آرامگاه فردوسی رسیدیم و این تصمیم خانواده است. میخواستیم ایشان در جایی باشند که در شأن خودشان و مردم ایران باشد.
علی مطهری: رفتار با استاد شجریان در خور خدمات او نبود
علی مطهری در پیامی به مناسبت درگذشت استاد شجریان نوشت: استاد شجریان قبل از انقلاب از آلوده شدن به موسیقی بازاری پرهیز کرد و بعد از انقلاب خدمات قابل توجهی به جمهوری اسلامی کرد. رفتار ما با او پس از انتقادی که سال ۸۸ داشت، درخور خدمات او نبود، ای بسا در تشدید بیماری او موثر بود. اساسا این سیاست که منتقد باید حذف شود و همه یک نظر داشته باشند، باید در جمهوری اسلامی حذف شود.
سردار نقدی: همکاری وزیر رژیم صهیونیستی با ایران را تأیید میکنم
سردار نقدی در پاسخ به این که «شما همکاری وزیر رژیم صهیونیستی با ایران را تأیید میکنید» تصریح کرد: بله افراد زیادی هستند که انگیزههای فراوانی برای همکاری دارند، شما فکر نکنید ما بیرون ایستادیم و میگوdیم رژیم صهیونیستی، داخل آنها هم جوامعی هستند که از کشورهای مختلف آمدند، روستبار، آفریقاییتبار، ایرانی، عراقی که اینها را فریب دادند که در کشورتان امنیت ندارید و میخواهند شما را بُکُشند، حتی برخی از شبکه صهیونیستی آمدند آدمهایی از یهود را در کشورها کشتند و شایعه کردند که قرار است همه یهودیان را بکشند که مردم را به اسرائیل بکشانند که قطعا یکسری از آنها به کشورهایشان برمیگردند و مهاجرت معکوس خواهند داشت. معاون هماهنگکننده سپاه در پاسخ به این که «آیا تجهیزاتی که سپاه معرفی میکند همه آن چیزی است که داراست و دیگر اینکه تجهیزاتی مثل ماهوارهای که به فضا فرستاد چه فوائدی برای کشور دارد» گفت: هر نیروی مسلحی در دنیا سعی میکند یکسری ابزار غافلگیرکننده را برای خودش نگه دارد، فکر نمیکنم ارتشی باشد هر چیزی دارد، رو کند و برای روز مبادا غافلگیری نداشته باشد، این قاعده هم ارتشهای مستقل و آنهایی است که خودشان تولیدکننده و صاحب سبک هستند که چند سلاح برای روز جنگ دارند.
واکنش واعظی به اقدامات اخیر قالیباف
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: درست نیست که یک نفر پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکند و با حضور در جلسه سران قوا بقیه افراد را نیز مبتلا کند. محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور درباره این که پس از حضور رئیس مجلس در بیمارستان و عیادت از بیماران کرونایی، این مساله مطرح شد که آیا ستاد ملی مبارزه با کرونا برای مسئولان پروتکلهای بهداشتی تعریف نکرده است، گفت: پروتکلها برای همه تعیین و ابلاغ شده است، حتی به مجلس هم در یکی از روزهایی که هم جلسه صحن و هم کمیسیونها را داشت دوباره از طریق وزارت بهداشت نامهنگاری صورت گرفت؛ مبنی بر اینکه چیزی که به عنوان پروتکل ابلاغ کردایم، رعایت نمیشود. رئیس دفتر رئیسجمهور تاکید کرد: ما که در ستاد ملی مبارزه با کرونا نمیتوانیم مرتب هر روز با نماینده و یا رئیس مجلس درگیری به وجود بیاریم، برای اینکه پروتکلها را رعایت میکنند و یا نمیکنند، چون این وظیفه خود ماست که پروتکلها را رعایت کنیم. وی با بیان این که امروز در کشور مشاهده میکنیم بیش از هر شخص دیگری مقام معظم رهبری پروتکلها را رعایت میکنند، عنوان کرد: رهبر انقلاب نه تنها پروتکلها را رعایت میکنند، حتی اعلام کردند هر چیزی که ستاد ملی ابلاغ کند، من وظیفه دارم آن را اجرا کنم. آن وقت چگونه میشود سران سه قوه و دیگران با افتخار کارهای دیگری کنند و بگویند آن فردی که رعایت میکند جانش را دوست دارد؟!
عبدالله عبدالله: شجریان میراث مشترک فرهنگی مردم منطقه بود
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان:️ با تأسف شامگاه پنجشنبه استاد محمد رضا شجریان، هنرمند بزرگ و آوازخوان نامدار حوزۀ تمدنی ما و زبان فارسی، به دیار ابدی شتافت. مرگ استاد شجریان، میلیونها انسان را در سراسر کرۀ خاکی بهویژه در کشورهای منطقه و فارسی زبان به ماتم نشاند و تکان داد. ️محمد رضا شجریان، «میراث مشترک فرهنگی» کشورهای منطقه، معرفِ اشعار شاعران بزرگ زبان فارسی از جمله مولوی، حافظ، سعدی و فردوسی است. شادروان شجریان آثار گرانبهایی را به یادگار گذاشته که نام وی را ثبت تاریخ و جاودانه میسازد. فقدان چنین هنرمندی جایگزین ندارد. بدین وسیله، مراتب همدردی و تسلیت خویش را به خانوادۀ استاد شجریان، مردم برادر و همسایه ایران و تمام کشورهای منطقه و فارسیزبان ابراز داشته و برای روح ملکوتی استاد شجریان بهشت برین می طلبیم. /ایرنا
سرفههای ترامپ کار دستش داد
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا ضمن انتشار نامهای رسمی اعلام کرد کمیسیونی را برای ارزیابی سلامت روان ترامپ و توانایی وی در تصدی پست ریاست جمهوری تشکیل خواهد داد. نانسی پلوسی خطاب به هم قطاران خود گفت ترامپ توانایی مقابله با کروناویروس را ندارد. بعد از تماس تلفنی برنامه «شون هانیتی» با ترامپ و شنیده شدن سرفههای رئیس جمهور و خس خس سینه او این نامه منتشر شد. ترامپ هم در توئیتی نوشت نانسی دیوانه است و باید مراقب او بود چرا که قصد کودتا علیه من را دارد.
ادعای افزایش ۱.۸ میلیون بشکهای صادرات نفت ایران در صورت پیروزی بایدن
رئیس مجمع بینالمللی انرژی: اگر بایدن طبق اظهاراتش قرارداد اتمی برجام را که ترامپ در اواسط ۲۰۱۸ از آن خارج شد، دوباره احیا کند، مذاکرات بین دو طرف احتمالاً باعث افزایش تولید نفت ایران خواهد شد. بانک MUFG ژاپن: تحریمها علیه ایران در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ ادامه خواهد داشت ولی اگر بایدن قرارداد برجام را بازگرداند، صادرات نفت ایران تا پایان سال آینده میلادی ۱.۸ میلیون بشکه در روز افزایش یافته و به ۲.۴ میلیون بشکه میرسد./تسنیم
مجمع تشخیص به دنبال اخراج کردن احمدی نژاد است؟
آیت الله مجتهدی شبستری، عضو مجمع تشخیص درباره زمزمه اخراج احمدی نژاد از مجمع، به خبرآنلاین گفت: ️در مورد اخراج فردی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام صحبتی نشده و من چون اطلاعی ندارم نمی توانم چیزی بگویم. مقام معظم رهبری گهگاهی توصیه هایی به همه مسؤلین دارند و به مجمع تشخیص هم این توصیه ها را می کنند که نباید مسائلی را که ایجاد آشوب و تشنج می کند را بیان کنند. وی درباره ساز و کار اخراج یک فرد از مجمع تشخیص گفت: در حوزه اختیارات رهبری است و از طریق ایشان باید صورت گیرد. مطالب و رفتار احمدی نژاد اگر بر خلاف وفاق باشد و تخریب نظام را به دنبال داشته باشد به صلاح نیست. نباید مردم را دلسرد و مایوس کرد. در همین مجلس بعضی ها تندروی می کنند و این کار درستی نیست. در شرایط فعلی فقط باید مصالح کشور را در نظر گرفت.
تعداد کاندیداهای ریاست جمهوری طنز اجتماعی شده است
محمد میرمحمدصادقی، معاون سابق قوانین مجلس و سخنگوی اسبق قوه قضاییه به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: افراد غیرمرتبط با جایگاه ریاست جمهوری تنها برای مطرح و دیده شدن ثبت نام میکنند که تبدیل به طنز اجتماعی نیز شده است. نوع انتخاب کاندیداهای ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان، سوالاتی را برای مردم ایجاد کرده است، در برخی دورهها افرادی تأیید صلاحیت شدند که عامه مردم آنها را رجل مذهبی سیاسی نمیدانستند و بالعکس. به نظر میرسد، عامدانه هیچگاه تلاشی صورت نگرفته تا ملاکها و معیارهای رجل مذهبی - سیاسی مشخص شود. باید با تصویب قانون عادی ملاکهای مرتبط با رجل مذهبی - سیاسی در خصوص یک کاندیدای ریاست جمهوری مشخص شود. به نظر میرسد با توجه به ترکیب شورای نگهبان، تفسیر واژه «رجل» به جنس «مرد» است. تاکنون کسی برای اینکه جنس مرد نیست رد صلاحیت نشده و دلایل عدم احراز صلاحیت بر اساس همان رجل مذهبی - سیاسی بیان شده است.
ایرانی ها طی ده سال گذشته چقدر فقیر شدند؟
کاهش ۶۵.۲ درصدی مصرف گوشت، کاهش ۳۴.۷ درصدی مصرف برنج، کاهش ۳۵.۳ درصدی مصرف لبنیات در ده سال. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، متوسط مصرف ماهانه گوشت قرمز خانوارهای کشور در سال ۱۳۹۸ در قیاس با سال ۱۳۹۰ (یعنی در یک بازه ۸ ساله) حدود ۵۱.۶ درصد کاهش پیدا کرده است. به عبارت ساده تر، ایرانیها در سال ۱۳۹۸ به طور متوسط به اندازه نصف سال ۱۳۹۰ گوشت قرمز مصرف میکرده اند و اوضاع قطعاً در سال ۱۳۹۹ وخیمتر هم شده است. دهک چهارم درآمدی از این منظر بدترین وضعیت را داشته است و مصرف گوشت قرمز برای خانوارهای این دهک درآمدی در این فاصله زمانی، حدود ۶۵.۲ درصد کاهش پیدا کرده است. بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، متوسط مصرف ماهانه برنج در خانوارهای کشور در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۰ حدود ۳۴.۷ درصد کاهش پیدا کرده است.
برخی تصور میکنند با هتاکی انقلابیگری میکنند
میرلوحی، فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: برخی تصور می کنند اگر فحاشی و به رقبا و بزرگترهای کشور بیاحترامی کنند احساس دلسوزی و مسئولانه رفتار کردنشان را بیشتر نشان می دهند؛ اما در واقعیت عکس این موضوع است. رئیس جمهور شخصیت دوم کشور بر طبق قانون اساسی است؛ اگر کسانی فکر میکنند با بیاحترامی به ایشان به انقلاب خدمت می کنند در اشتباه هستند. این فعال سیاسی تصریح کرد: داشتن آزادی بیان درست است اما همین کسانی که چنین ادبیاتی را استفاده می کنند وقتی نوبت خودشان می شود کوچکترین ملاحظه و مدارایی را برنمیتابد و با رقیب خودش برخود حذفی میکند. حالا که در موضع نقادی قرار گرفته معیارهای رسانهای و پرتوکلهای مجلس و تربیونهای رسمی را نادیده میگیرد.
خاطره کرباسچی از استاد شجریان
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با بیان خاطرهای از استاد شجریان گفت که همه زندگی او تلاش برای تبدیل قهر و خشونت به لطافت فرهنگ و هنر بود.متن توییت غلامحسین کرباسچی به شرح زیر است: سال١٣٧٠ کشتارگاه، فرهنگسرای بهمن شد. به شجریان زنگ زدم با صدایش افتتاح کند. فورا پذیرفت و چند شب اجرای داوطلبانه اش را پیشکش رونق آنجا کرد و گفت کاش هر شب اینجا می خواندم. خوشحالی وصف ناپذیری داشت که کشتارگاهی مرکز فرهنگ و هنر شده؛ همه زندگیش تلاش برای تبدیل قهر و خشونت به لطافت فرهنگ و هنر بود.
رونمایی از کاندیدای اجارهای احمدینژاد در انتخابات ۱۴۰۰
اخیراً خبری مبنی بر اینکه احمدینژاد قصد دارد با کاندیدای اجارهای شورای نگهبان را دور بزند، منتشر شده است. در این خبر آمده است: «اگر احمدینژاد تائید صلاحیت نشود این احتمال وجود دارد با حمایت از یک نامزد اجارهای مانند غلامحسین الهام، که سابقه حضور در وزارت امور خارجه و شورای نگهبان را در کارنامه خود دارد، شورای نگهبان را دور بزند و در تشکیل دولت آینده سهیم شود.»در همین راستا «محمدحسن قدیری ابیانه»، فعال سیاسی اصولگرا، در ارزیابی میزان استقبال مردم از چهرههای نزدیک به احمدینژاد نظیر غلامحسین الهام به برنا گفت: به نظر میرسد الهام برای کاندیداتوری 1400 مشکل تایید صلاحیت خواهد داشت چراکه او مسئولیت اجرایی بالایی نداشته است. یکی از ملاکهای شورای نگهبان برای تائید صلاحیت این است که نامزدها مسئولیت اجرایی بالایی داشته و نشان داده باشند، میتوانند دهها یا صدها هزار نفر را مدیریت کنند که حالا بخواهند، کل کشور را مدیریت کنند. این چهره اصولگرا افزود: غلامحسین الهام سابقه اجرایی بالایی ندارد، سخنگویی برای حرف زدن خوب است اما برای ریاست جمهوری، مناسب نیست. بسیاری از افراد ممکن است سِمَتهای حساسی داشته باشند اما سمتهای اجرایی نداشتند. بنابراین اگر الهام نامزد شود تایید صلاحیت نمیشود، چون سمتهای اجرایی بالایی، نداشته است. قدیریابیانه با تاکید بر ردصلاحیت شدن الهام از طرف شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اگر کسی راجع به انحراف موضعی نگرفته باشد، از نظر شورای نگهبان یک امتیاز منفی محسوب میشود. به عبارت دیگر شورای نگهبان باید این جنبه را در نظر بگیرد.این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به اینکه تا چه اندازه این احتمال وجود دارد که احمدینژاد در انتخابات آینده از کاندیدای نیابتی استفاده کند؟ تصریح کرد: هر کسی میتواند از کاندیداهایی که مطرح میشوند حمایت کند. البته با توجه به اقداماتی که احمدینژاد تاکنون انجام داده است، او از هر کسی حمایت کند، رأی آن فرد میریزد.
نصیحت قوامی به عارف: بیش از این با آبروی خودت و اصلاحات بازی نکن
ناصر قوامی، فعال سیاسی اصلاحطلب باور دارد که عارف دورهاش از نظر سیاسی تمام شده است و باتوجه به انتقادهایی که به عملکرد اوست، مردم و نیروهای سیاسی پذیرای او نیستند. او درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «آقای عارف امتحانش را پس داده است و در مجلس دهم دیدیم که فقط بر صندلی نشسته بود و نظاره میکرد و در قبال این همه مشکلات و ناهنجاریهای موجود صرفا سکوت کرد. حتما اصلاحطلبان با توجه به چنین عملکردی نظر مثبتی نسبت به او ندارد و من به آقای نصیحت میکنم که در انتخابات شرکت نکنند، زیرا رأیی ندارد و هم بیش از این آبروی خودش را میبرد و هم باعث خدشهدار شدن حیثیت اصلاحطلبی میشود». وی ادامه داد: «آقای عارف بهتر است به جای آنکه زودتر از همه بگوید در انتخابات شرکت میکنم قدری به عملکرد خودش و واکنشهای مردم در این چندسال به عملکردش نگاه کند تا نسبت به جایگاه سیاسی خود واقف شود». این فعال سیاسی در پاسخ به این پرسش که ممکن است بخشی از بدنه سیاسی اصلاحطلبان از او حمایت کنند، تصریح کرد: «قطعا حداقل ۸۰ درصد اصلاحطلبان با آقای عارف مخالف هستند و شاید ۲۰ درصد افراد محافظهکار اصلاحطلب آن هم در شرایطی و باز هم تأکید میکنم شاید از آقای عارف حمایت کنند. به نظر من اصولگرایان بیش از همه از ورود عارف به انتخابات استقبال میکنند، زیرا آنها تمایل دارند که عارف بیاید و با یک شکست سنگین حیثیت اصلاحات برود، زیرا پرواضح است که آقای عارف هیچ رأیی در جامعه ندارد و اصولگرایان علاقه دارند عارف ضربه سنگینی به جریان اصلاحات بزند». او در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه در شرایطی که عارف و لیست امید با حمایت و اعتماد محمد خاتمی وارد مجلس شدند، آیا رئیس دولت اصلاحات هنوز به عارف اعتماد دارد، اظهار کرد: «آقای خاتمی عاقلتر از آن است که از آقای عارف حمایت کند، زیرا عارف به حیثیت آقای خاتمی هم آسیب وارد کرد».
واکنش یک اصلاحطلب به رفتار صداوسیما پس از درگذشت استاد شجریان
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی اصلاح طلب به رفتار صداوسیما پس از درگذشت استاد شجریان واکنش نشان داد و نوشت: "صدا و سیما" میدانست که استاد محمدرضا شجریان هنرمندی بیبدیل است. و حتماً میدانست که او در بین اقشار و طبقات مختلف جامعه محبوبیت کمنظیری دارد و به طور قطع، از بیماری لاعلاج استاد و احتمال وفاتِ او در هر لحظه نیز بیخبر نبود. و قاعدتاً میدانست که پس از رحلت او، هر چند به اکراه ناچار است خرده احترامی به مقام بلندِ او بگذارد و اندک تجلیلی به عمل آورد! و بیشک میدانست که پس از سالها بایکوتِ نام و تصویر استاد، این خرده احترام و تجلیلِ پس از مرگ، نزد دوستداران استاد فقید، سخت سبک و زشت و زننده و فرصتطلبانه میآید و آنها را علیه صدا و سیما برمیانگیزد!پس با این همه دانستههای بدیهی، چرا دقیقاً همین مسیر را رفت و چرا در زمان حیات استادِ فقید از دامنه بایکوتِ سفت و سختاش علیه او قدری نکاست تا پوشش رسانهای ناچیزِ خبرهای مربوط به وفات وی، این همه رسوا و زشت جلوه نکند؟ دستگاهی که تا بدین پایه به خشکی و جمود و تعصب دچار شده است که امکان هیچ پیشگیری و انعطافی حتی برای حفظ منفعت و آبروی خود ندارد، ادعایش در مورد خنثیسازی تبلیغات صدها شبکه حرفهای و غیرحرفهای خارج از کشور واقعاً که شاهکار است!
رسایی: فرد انقلابی نباید بابت انقلاب ۵۷ پشیمان باشد
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفت: فردی که برای ریاست جمهوری مطرح میشود در گذشته خود کارنامهای داشته است، باید در آن عملکرد و کارنامه این شاخصهها برجسته باشد تا بتوان به آن فرد انقلابی گفت، مثلا انقلابی کسی است که از گذشته خود، که همسو بودن با آرمانهای امام، شهدا و انقلاب ۵۷ است، پشیمان نباشد. «حمیدرسایی»، فعال سیاسی، در توضیح معیار جوان و انقلابی بودن که از جمله معیارهای مطرح شده برای رئیس جمهور آینده از سوی اصولگرایان مطرح میشود، به برنا گفت: شاخصی که رهبر معظم انقلاب در بیانیات خود به آن اشاره کردند، تنها شاخص مورد نیاز برای انتخابات ۱۴۰۰ نیست، اما از شاخصههای مهم محسوب میشود. در خصوص جوان بودن از نظر رهبر معظم انقلاب، همانطور که خود ایشان هم فرمودند شهید حاج قاسم سلیمانی جوان بودند؛ یعنی آن چه که ملاک است وجود توانایی، تحرک، چابکی و روحیه خستگی ناپذیری و جهادی در راس قوه مجریه است.
این نماینده سابق مجلس افزود: طبیعی است اگر چنین روحیهای به اقتضای سن و سال جوانی هم نزدیک باشد، بسیار مناسبتر است. البته این روحیه در فردی که تا حدودی پا به سن گذاشته و صاحب تجربه است، منفعت مضاعفی دارد؛ بنابراین نمیشود در مورد ویژگی جوانی به صورت صفر یا صدی اظهارنظر کرد چراکه بستگی به فرد مورد نظر و شرایط او دارد. رسایی در توضیح معیار انقلابی بودن و اینکه چه شاخصههایی نشاندهنده انقلابی بودن کاندیداهای ۱۴۰۰ است، تصریح کرد: در خصوص این شاخصه، کاندیدای مورد نظر نه در حرف و شعار و ادعا که باید در کارنامه و عمل خود این ویژگیهایی را داشته باشند تا براساس آن، انقلابی بودن معنا و مفهوم پیدا کند. مدیر مسئول هفتهنامه ۹ دی در تبیین این شاخصهها گفت: قاعدتا فردی که برای ریاست جمهوری مطرح میشود، در گذشته خود کارنامهای داشته است، باید در آن عملکرد و کارنامه این شاخصهها برجسته باشد تا بتوان به آن فرد انقلابی گفت، مثلا انقلابی کسی است که از گذشته خود، که همسو بودن با آرمانهای امام، شهدا و انقلاب ۵۷ است، پشیمان نباشد.